Svet znanosti in tehnologije je priča izjemnemu napredku na področju kemije, kjer umetna inteligenca (predvsem z naprednim orodjem ChatGPT) spreminja pravila igre. Raziskovalci na Univerzi Carnegie Mellon so razvili sistem Coscientist, ki se samostojno uči in izvaja kemijske reakcije, kar predstavlja velik korak naprej v raziskovanju in razvoju zdravil.

Vloga ChatGPT pri napredku kemijskih raziskav

Namen sistema Coscientist – ki uporablja napredne sposobnosti UI, vključno z algoritmom GPT-4 – je nadgradnja kemijskega raziskovanja. Ta sistem deluje kot samostojna ekipa kemikov, ki hitro in učinkovito išče rešitve za kompleksne kemijske probleme. S tem ko združuje podatke iz različnih virov, Coscientist povečuje hitrost in natančnost odkritja novih zdravil.

Pomen modularnosti in avtonomnosti

Eden ključnih vidikov sistema Coscientist je njegova modularnost, ki omogoča hitrejše in bolj usmerjeno reševanje problemov. Ta pristop je še posebej koristen pri razvoju novih zdravil, kjer je potrebno razumeti in izvesti zapletene kemijske reakcije.

ChatGPT in prihodnost kemijskega raziskovanja

Vloga ChatGPT in sorodnih tehnologij UI v kemiji je več kot le pomoč pri obstoječih procesih. Te tehnologije omogočajo popolnoma nove pristope k znanstvenim raziskavam, kar vodi do hitrejših in natančnejših rezultatov. Zmožnost UI, da obdeluje ogromne količine podatkov in se uči iz preteklih izkušenj, pomeni, da lahko Coscientist in podobni sistemi samostojno izvajajo in izboljšujejo kemijske procese, kar prej ni bilo mogoče.

Razvoj sistema, kot je Coscientist, kaže na obetavno prihodnost, kjer bo UI imela ključno vlogo pri vodenju znanstvenih raziskav in odkritij. Ta preboj ni le pomemben za kemijo, ampak tudi za širše področje znanosti in medicine, kjer lahko pričakujemo še več inovacij, ki jih bo poganjala umetna inteligenca.

Vir: Singularity Hub

Prvomajska ul. 35
3250 Rogaška Slatina

040 398 047

info@godigi.si

Prijava na novičke

Želite biti obveščeni o novostih na področju umetne inteligence? Prijavite se na novičke.

© 2023 GoDigi