Lahko z umetno inteligenco predvidimo razvoj težjih duševnih bolezni? 

Znanstveniki na Univerzi v Londonu so morda povsem blizu preboju na področju ocenjevanja možnosti za razvoj shizofrenije, ki velja za hudo kronično duševno motnjo, ki vpliva na to, kako oseba misli, čuti in se vede. 

Shizofrenija lahko povzroči izkrivljeno dojemanje resničnosti, kar lahko vključuje halucinacije, blodnje, moteno razmišljanje in druge simptome. 

Sedaj pa so vrhunski strokovnjaki mogoče blizu razvoju in uporabi nove metode, ki bi lahko omogočila zgodnje odkrivanje oz. diagnosticiranje te težke bolezni, ki velja za enega ključnih pogojev za njeno učinkovito zdravljenje. 

Znanstveniki na Inštitutu za nevrologijo na londonski univerzi so namreč razvili nova orodja, ki temeljijo na jezikovnih modelih umetne inteligence, da bi tako prepoznali subtilne značilnosti v govoru pacientov, ki so bili diagnosticirani s shizofrenijo. 

Cilj raziskave je bil razumeti, kako bi avtomatizirana analiza jezika lahko pomagala zdravnikom in znanstvenikom pri diagnosticiranju in ocenjevanju psihiatričnih stanj. 

V raziskavo je bilo vključenih 26 udeležencev s shizofrenijo in 26 kontrolnih udeležencev, ki so morali opraviti dve nalogi v časovni omejitvi petih minut:

1️⃣ našteti čim več besed, ki spadajo pod nadpomenko ‘žival’ 

2️⃣ našteti čim več besed, ki se začnejo s črko “p” 

S to nalogo so želeli preveriti, ali je možno besede, ki so se jih udeleženci spontano spomnili, napovedati z modelom umetne inteligence, in ali je bila ta napovedljivost zmanjšana pri pacientih s shizofrenijo. 

Ugotovili so, da so bili odgovori kontrolnih udeležencev res bolj napovedljivi z modelom umetne inteligence kot tisti, ki so jih podali ljudje s shizofrenijo, in da je bila ta razlika največja pri bolnikih s hujšimi simptomi. 

V prihodnje bodo raziskavo na večjem vzorcu pacientov nadaljevali raziskovalci iz univerz v Oxfordu in Londonu, ki bodo skušali preveriti njeno praktičnost in učinkovitost v kliničnem okolju. 

Zelo zanimivo kajne? 

Držimo pesti še za uspešen zaključek raziskave! 


*Opozorilo:
Ta članek je zgolj informativne narave. V kolikor pri sebi ali svojih bližnjih opažate morebitne znake duševnih motenj ali duševne bolezni, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali usposobljenim strokovnjakom. Umetna inteligenca nikakor ni nadomestilo za strokovno mnenje. 

Žan Majcenovič

Prvomajska ul. 35
3250 Rogaška Slatina

040 398 047

info@godigi.si

Prijava na novičke

Želite biti obveščeni o novostih na področju umetne inteligence? Prijavite se na novičke.

© 2023 GoDigi