Tudi strokovnjaki na področju radiologije vse bolj prepoznavajo potencial (in izzive), ki jih prinaša uporaba ChatGPT, naprednega orodja umetne inteligence (UI), pri njihovem delu. Po enoletnem obdobju testiranja se je sedaj vsestranski ChatGPT, ki predstavlja pomemben mejnik v razvoju UI, izkazal kot eden izmed najpomembnejših akterjev pri delu na različnih radioloških področjih, kjer ga uporabljajo za raziskave in analize​​.

Izobraževalni potencial generativnega orodja ChatGPT v radiologiji

Raziskovalna skupina muskuloskeletnih radiologov iz Birminghama je ugotovila, da bi ChatGPT, eden od najnaprednejših primerov uporabe umetne inteligence v medicini, potencialno lahko celo ‘opravil’ izpit za radiološko specializacijo v Veliki Britaniji. To seveda odpira številne možnosti za uporabo ChatGPT kot učinkovitega orodja UI za izobraževanje in usposabljanje bodočih radiologov​​.

ChatGPT-4 je na izpitu za radiologijo dosegel 81% vseh možnih točk, kar kaže na njegovo zmožnost razumevanja in interpretacije radioloških podatkov, s čimer potrjuje koristnost UI v medicinske namene.

Vloga ChatGPT pri informiranju pacientov

Študija, objavljena v Ameriškem časopisu za rentgenologijo, je pokazala, da ChatGPT kot orodje umetne inteligence, zagotavlja ‘večinoma ustrezne’ odgovore ženskam, ki čakajo na razpravo o rezultatih biopsije dojk z iglo. To kaže na dejstvo, kako lahko UI, kot je ChatGPT, igra zelo pomembno vlogo pri informiranju pacientov in podpori zdravstvenih delavcev​​.

Izzivi in prihodnji koraki UI v radiologiji

Kljub pozitivnim rezultatom pa se radiologi zavedajo tudi izzivov, ki jih prinaša uporaba ChatGPT, kot so natančnost informacij in etična vprašanja. Razvoj in izboljšave tehnologije umetne inteligence bodo ključni za zagotovitev njene učinkovite in varne uporabe v radiologiji.

V letu 2024 bo ChatGPT postal pomemben del raziskav in prakse v radiologiji, saj ponuja nove možnosti za izobraževanje, diagnostiko in komunikacijo s pacienti, s tem pa potrjuje vlogo umetne inteligence kot zelo pomembnega elementa v prihodnosti medicine.

Vir: AuntMinnie.com

Prvomajska ul. 35
3250 Rogaška Slatina

040 398 047

info@godigi.si

Prijava na novičke

Želite biti obveščeni o novostih na področju umetne inteligence? Prijavite se na novičke.

© 2023 GoDigi